HAUGER GÅRD

Vår visjon og drøm for Sylva og Hauger Gård

Vår visjon er at Hauger gård skal bli en del av Sylva, slik at vi kan skape enda større effekter for sosial, grønn og økonomisk bærekraft. På denne siden kan du lese mer om vårt fiktive eventyr som vi håper blir en realitet. 

Kartet

Klimaskog

Naturskog

Karbonkammer

Hauger gård

Frittgående svin

Juletresalg

Utleiehytter

Ejios - vinproduksjon

Bålplass

Storfeproduksjon

Tursti

Sylvaplank

Vikingminnet

Geiter

Hauger Gård skal på ny fremstå i sin fordums prakt og bli en av norges vakreste gårder. Gården har solceller på alle tak og er ellers selvforsynt med energi. Både på gård, og i skogen rundt, yrer det av liv.

Dette, og alle bildene nedenfor, er skapt av våre drømmer kombinert med Adobe Firefly sin teknologi.

Skogen

Naturskogen

I Sylva sin skogbruksmetode er 50% av skogen satt av til naturskog der både artsmangfoldet og kontinuerlig karbonfangst er hovedformålet. Sylva har samarbeidet med Naturvernforbundet og NMBU i valget av hvilke deler av skogen som er blitt naturskog. Også turlaget i Vestby har bidratt i dette arbeidet for å sikre rikest mulig opplevelse for turgåere.  

Klimaskogen

Halvparten av Sylvaskogen drives maksimalt intensivt. Her er eneste fokus maksimal tømmerproduksjon, maksimalt CO2 opptak og generering av mest mulig overskuddsbiomasse som lagres i Sylva sine karbonkamre.

Sylvaplank

Sylva samarbeider med et lokalt sagbruk og produserer Sylvaplank. Produktene selges gjennom Mestergruppen sine utsalgssteder til 30% høyere pris enn produkter av sammenlignbar kvalitet.

Karbonkammere

Sylva har allerede laget det første karbonkammeret og er på vei til å lage det første megakammer som skal lagre 100000 tonn med CO2 ekvivalenter. Sylva selger frivillige karbonkreditter på markedsplassen til Noora til store selskaper som har som mål å komme til netto-null CO2 utslipp allerede innen 2030. For tiden er prisen kr. 2500,- per tonn CO2. Etter at deponiet er ferdig laget skal Eijos AS bruke arealet på toppen av deponiet som en utvidelse av sin vin- og sider plantasje.

Småtreproduksjon

I skogbruksmetoden til Sylva plantes 60 cm høye trær på plantefeltet for å gi skogen 7 års forsprang på veksten sammenlignet med tradisjonell skogsdrift. Dette gjør også at behovet for “kratting” unødvendig fordi grana får et forsprang i forhold til bjørka. Trærne produseres på deler av innmarka på Hauger Gård.

Skogsdriften

Thorbjørn leder skogsdriftavdelingen som har 8 faste ansatte. I tillegg er 3 ungdommer til enhver tid knyttet til skogsdriften. Etter at et hogstfelt er flathogget samles all overskuddsbiomasse inn, kvernes og kjøres til ett av Sylva sine karbonkamre for langtidslagring.

JAAS - Juletre As A Service

Eline og Marit har fått hjelp av far til Marit, Olav, som driver juletreproduksjon under kraftlinjene. De tilbyr selvhogst av juletre som en del av Hauger Gård sitt julemarked, i tillegg til at de også tilbyr leie av juletrær i potte levert (og hentet) på døren. Potte-trærne brukes som juletre opptil 5 ganger før de er blitt for store og plantes til slutt ut som et klimatre i Sylvaskogen. JAAS tilbudet har blitt så populært at dette har blitt en betydelig inntektskilde for Eline og Marit. Pensjonister hjelper til med levering og henting av trær i desember og januar.

Gården

Hovedhuset

Hovedhuset er restaurert tilbake til fordums prakt. I dag er dette bolig for Geir og Birgitte men kommer til bli overtatt av sønnen Erik når han er ferdig med sin agronomutdannelse på NMBU. Huset er så stort at det også fungerer som møte- og konferanselokale.

Verksted og maskingarasje

Trine er maskin- og verkstedsjef på maskingarasjen og verkstedet i låven. Hun har med seg Øyvind som er en av ungdommene som jobber i Sylva.



Grønnvold

På Grønnvold bor Finn som er gårdsbestyreren på Hauger Gård. Finn har lagt noen vanskelige år bak seg hvor han var på vei til å bli uføretrygdet. Jobben på Hauger Gård ble en ny start i livet for Finn.

Hovedkvarteret

Vestby Turlag og Naturvernforbundet avdeling Follo har bidratt til byggingen av Bryggerhuset og bruker dette som sitt hovedkvarter. Fra her organiseres også frivillige pensjonister som bidrar i Sylva sin virksomhet. Mange av pensjonistene har blitt mentorer for ungdommer som har fått en ny start i livet etter å nesten ha falt ut av samfunnet. Ungdommene arbeider både med skog- og landbruksvirksomhet samt også praktisk opplæring i håndverksfag.

Blomster og gårdsbutikk

Eline og Marit er driftige og har også startet produksjon av blomster i ett av de gamle uthusene på gården. Om høsten arrangerer de kurs i blomsterbinding. I helgene driver de også gårdsbutikken på Hauger. Den er blitt svært populær blant de besøkende på gården. Her selges også cider og eplemost produsert av Eijos samt kjøttproduktene og eggene til til Håvard og Kristine.

Bryggerhuset

I Bryggerhusets nordre del bor Eline og Marit. Bryggerhuset huser også gårdsbutikken og stedets bistro. 2. etasje er kontorlokalene til Sylva og huser 6 forskere og 3 administrativt ansatte ledet av Kathrine som har mange års forskerbakgrunn fra NMBU og Nibio. 

Hyttene

Midtre Brånen er en av totalt 8 hytter på Hauger Gård. 2 av hyttene lånes ut gratis til barnefamilier som ikke har råd til å reise på ferie 6 uker av sommerferien (en uke til hver familie). Dette organiseres i samarbeid med Røde Kors. De øvrige hyttene leies ut på åremål.

Mat & vin

Storfeproduksjon

Håvard og Kristine forpakter deler av innmarka på Hauger Gård og har satt opp en ny driftsbygning spesialisert for utendørs storfeoppdrett. De samarbeider tett med Monil AS som lager løsninger for virtuelle gjerder. Håvard samarbeider også med Nibio i et prosjekt for å finne nye beitemønstre som er optimale for maksimal gressproduksjon og karbonopptak i jord. Kjøttprodukter selges i gårdsbutikken.

Svin på skogen

I tillegg til storfeoppdrett så har Håvard og Kristine 100 ullgriser på skogen. De går ute hele året. På høsten før slaktetida sanker Kristine 2 tonn med eikenøtter fra skogen hos Atle på Tørfest for at juleribba skal få den nøttesmaken grisene i Sylvaskogen er så kjent for.

Grønnsaksproduksjon

Eline og Marit forpakter deler av innmarken og produserer høykvalitets grønnsaker som selges til restauranter på Østlandsområdet. Produktene selges også i gårdsbutikken. En dag i uken i sesongen tar Eline og Marit imot barn fra barnehager i Vestby som får prøve seg som gartnere.

Høner er ålreite dyr

Frittgående høner hører alltid hjemme på et gårdsbruk. Kristine og Håvard har 50 høner spankulerende på tunet. Eggene selges til caféen og resten får bein å gå på i gårdsbutikken.

Regenerativ vingård

Josef, Eivind og Sarah er tre søsken fra Voss som dyrker vin og sider basert på regenerativt landbruk i selskapet Eijos AS. De har allerede dyrket opp 50 mål på et tidligere hogstfelt i Sylva skogen og vil om få år selge 10000 flasker med vin, sider og most årlig (innen 2027). 

Vin & sider

Eijos bruker deler av låven til vin- og siderproduksjon. I tillegg tilbyr de pressetjenester for privatpersoner slik at de kan lage eplejuice av egne hageepler.

Gårdsbutikken

Eline og Marit driver gårdsbutikken på Hauger. Den er blitt svært populær blant de besøkende på gården. Her selges også cider og eplemost produsert av Eijos samt kjøttproduktene og eggene til Håvard og Kristine.

Aktiviteter

Vikingminnet

I Sylvaskogen nær Hauger Gård ligger et fornminne fra Vikingtiden som Vestby kommune og Sylva i samarbeid har tilgjengeliggjort for publikum. I dag er dette et populært utfartsmål hvor barn lærer om hvordan hverdagen var i vikingtiden.

Geitene

De 4 geitebukkene William Balder, Mini Todd, Einar Bruse og Sjefen Baba har sommerjobb på jernaldergården på Tørfest der de sørger for å holde kulturlandskapet ved like. Om vinteren er de fast inventar på Hauger Gård hvor de bidrar med mye glede for besøkende på gården. Det er tur- og historielaget i Vestby som har den daglige omsorgen for geitene.

Bålplassen

Stigruppa og Sylva har i samarbeid etablert flere leirplasser i skogen. Her kan turgåere fritt benytte ferdighugget ved og kan også telte om ønskelig.

Ungdommene

En sentral del av Sylva sin virksomhet er å engasjere ungdom i samarbeid med blant annet NAV som sliter med vanlig skolegang. I Sylva får de tilbud om variert arbeid tilpasset deres interesse. Flere av ungdommene har blitt fast ansatt i Sylva og enda flere har fått fast jobb i andre bedrifter i Vestby. 

Samarbeid med stigruppa

Sylva samarbeidet tett med stigruppa om etablering og vedlikehold av Sylvaskogen sine mange skogsveier og stier.

Informasjon om klima og miljøkrisen

I Sylvaskogen lærer barn og voksne om klima- og natturkrisen og hva vi alle kan gjøre i hverdagen for å sikre en bærekraftig fremtid. Informasjonsarbeidet gjøres i samarbeid med stigruppa. 

Fredagstreff

Hver fredag inviterer Sylva til fredagslunsj i Sylvaskogen på en av skogens mange leirplasser. Her deltar både Sylvaansatte og frivillige. Ofte inviteres gjester, og sist fredag fikk ordføreren i Vestby testet juleribba fra ullgrisen på Hauger.

Låvefest

Andre etasjen i låven er innredet som konsert- og selskapslokale. Her arrangeres det intimkonserter mange ganger gjennom året. Sist lørdag ble det stinn brakke når Vamp hadde konsert. Lokalet er også tilgjengelig for utleie til brylluper og konfirmasjoner.

Åpen gård

Alle lørdager og søndager gjennom året har Hauger åpen gård hvor hundrevis av barn og voksne er innom hver helg. De hilser på dyrene til Håvard og Kristine, besøker kafeen til Eline og Marit og kjøper med seg produkter fra gårdsbutikken på vei hjem. 

Jul på Hauger Gård

Julemarkedet på Hauger er blitt Vestby sin mest populære aktivitet i desember. Her kjøper folk juletre og julenek, og alle andre ting tilgjengelig i gårdsbutikken. Aller mest populært er nissevandringen i Sylvaskogen på leting etter selveste skogsnissen.

Verdens søteste sauer

Håvard og Kristine ser på muligheten for å skaffe en flokk sauer av den sjeldne rasen Valais Blacknose. De er dyktige landskapspleiere med et godt lynne. I tillegg til å være supersøte, er de lite arbeidskrevende og har høy kvalitet i både ull og kjøtt. Vi er frelst! 

DISCLAIMER

Kan drømmen bli virkelig?

Selv om innholdet på denne siden er en fiktiv fremstilling av hvordan vi ser for oss at Hauger gård kan bli i fremtiden, håper vi at den kan bli til virkelighet dersom Sylva får konsesjon til å kjøpe gården og blåse nytt liv i den. Det er verdt å merke seg at flere av aktivitetene er basert på sannheten. Sylva er i gang med naturbasert karbonfangst og lagring. Jordene drives i samarbeid med Dyster Gård som driver bærekraftig kjøttproduksjon med eget gårdslakteri og utsalg. Samarbeidet blir trolig snarlig utvidet ved at det bygges infrastruktur på Hauger for helårsdrift. Monil bruker allerede dyrene til Dyster Gård til testing av sine virtuelle gjerder. Vingården til Eijos er ferdig bygget og geitene er allerede på plass i skogen. Samarbeidavtalen med Turlaget, Historielaget og Naturvernforbundet er på plass.  Fredagslunsj i skogen har blitt arrangert flere ganger. De første VGS elevene får praksisplass våren 2025. Og det stopper ikke her!

en_US