SYLVASKOGEN
En norsk skog med stort potensial


Om skogen
Sylvaskogen er ca. 3000 mål skog som Sylva eier på Hauger og Tørfest i Vestby kommune. De første skogteigene ble kjøpt i 2019. I 2024 ble arealet utvidet betraktelig ved kjøp av Hauger gård. Skogen består av mange ulike tresorter i varierende alder og danner dermed et godt grunnlag for forskning, pilotering og innledende skalering av Woodstore og Produksjon- og Naturskog konseptet.
Forvaltningen av skogen skal dermed bli et utstillingsvindu for Sylva sine metoder. Naturskogen skal yre av biomangfold og liv mens Produksjonsskogen skal bryske seg med flere ganger høyere biomasseproduksjon sammenlignet med tilsvarende skog drevet etter dagens etablerte skogpraksis. Det vil ta flere tiår før dette ordentlig begynner å ta form, men år for år skal vi kunne betrakte en gradvis positiv endring. Vi håper at enda flere mennesker skal bruke det fantastiske rekreasjonsområdet som Sylvaskogen er.
REWILDING I NATURSKOGEN
Rewilding handler om å hjelpe naturen tilbake til sitt naturlige utgangspunkt.
Naturskogen i Sylvaskogen er av svært varierende kvalitet. Mye er gammel skog som skal forbli urørt. Resten er biologisk fattig, tidligere flathogget produksjonskog. Her skal vi i samarbeid med Naturvernforbundet, Turlaget og andre frivillige gjennomføre mange rewilding-tiltak i årene som kommer. Målet er å akselerere skogen til å bli mer artsrik og mangfoldig, mer robust og motstandsdyktig samt gi rikere naturopplevelser for oss mennesker.
Vi har bare så vidt begynt å utforske dette, men har allerede identifisert flere tiltak vi ønsker å gjøre. Ta kontakt om du har lyst til å engasjere deg.
Mangfoldighet av trær
Tidligere produksjonsskog (som nå skal bli naturskog) består av mye gran. Vi skal øke mangfoldigheten ved å fjerne mye av grana (samt svartelistede arter som f.eks. rødhyll) til fordel for furu og løvtrær. Vi skal spesielt få frem eik ved å samle inn eikenøtter fra lokale trær og plante dem ut. Eiketrær er naturlig forekommende i Sylvaskogen, godt klimatilpasset og gir levested for et bredere spekter av arter, fra insekter til fugler og dyr. Nøttene skal samles fra trær som har gunstige egenskaper som at de vokser beint (masteeik), har spiselige nøtter og vokser sterkt. Vi vil søke hjelp hos spesialisert fagekspertise i dette arbeidet.
Restaurering av ørretbekker
På eiendommen finnes to sjøørretbekker, Emmerstadbekken og Mølenbekken. På oppdrag fra Akershus Fylkeskommune laget selskapet Bekkesus AS i 2024 hydromorfologiske vassdragrapporter med forslag til tiltak for begge to. Tilstanden i Emmerstadbekken er middels, mens tilstanden i Mølenbekken er svært dårlig. Vi gleder oss til å bidra til å restaurere disse ørretbekkene som innebærer å rydde opp, legge til rette for naturlig vannstrøm og tilføre grus og stein som gir optimale forhold for gyting. Friske økosystemer i vannet bidrar ikke bare til et rikere biologisk mangfold, men også til bedre vannkvalitet i området.
Fuglekasser
Takket være alle fuglekassene til Arnkjell Johansen har vi f.eks 3 hekkende kattuglepar. Sammen med Arnkjell og andre entusiaster skal vi legge til rette for enda mer og variert fugleliv i Sylvaskogen. Du kan lese om Arnkjell her.
Storvilt
Av storvilt finnes både rådyr, elg og innslag av hjort. Elgen sliter litt på grunn av klimaendringene, mens hjort er på vei inn. Vi håper etterhvert å kunne bidra til å legge til rette for bedre levevilkår for skogens konge i Sylvaskogen.
